GENEL MÜDÜRLÜĞÜMÜZ TARAFINDAN RESTORASYONU TAMAMLANAN ZİNCİRLİ CAMİİ İBADETE AÇILDI
Vakıflar Genel Müdürlüğümüzce restore edilen Ankara’daki Zincirli Camii; Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy, Ankara Valisi Sayın Vasip Şahin, Ankara Milletvekilleri Sayın Emrullah İşler, Sayın Fatih Şahin, Sayın Nevzat Ceylan, Sayın Zeynep Yıldız, Sayın Lütfiye Selva Çam, Altındağ Kaymakamı Sayın Cumali Atilla, Altındağ Belediye Başkanı Sayın Asım Balcı, Genel Müdürümüz Sayın Burhan Ersoy, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Sayın Gökhan Yazgı, AK Parti Ankara İl Başkanı Sayın Hakan Han Özcan, Genel Müdür Yardımcılarımız, Daire Başkanlarımız ve vatandaşlarımızın katılımı ile kılınan ikindi namazı sonrası yeniden ibadete açıldı.
Caminin yeniden ibadete açıldığı törende konuşan Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy, “Ankara’mızın çok önemli camilerinden birinin restorasyonu tamamlanarak tekrar hizmete girmesi amacıyla hem namazımı kıldık hem de güzel bir açılış gerçekleştiriyoruz. 17. Yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı tahmin ediliyor. O zaman Şeyhülislam Mehmet Emin Efendi tarafından yaptırılmış. Son onarımı 1937 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından detaylı bir bakım yaptırılmış o zamandan bu zamana kadar da ufak bakımlarla gelmiş 2020 yılında tekrar bir protokolle restorasyon çalışmalarına karar verildi. 2 yıllık bir sürede restorasyonu tamamlanıyor. Sadece dış cephesinde değil içerisinde de daha önceden yapılmış yanlış restorasyon çalışmaları temizlenerek bakımı onarımı yapılıyor” dedi.
Osmanlı’dan kalan eserlere çok ciddi önem verildiğini ifade eden Sayın Ersoy, “Özellikle son 20 yılda Vakıflar Genel Müdürlüğümüz çok yoğun çalışıyor. 5500’den fazla binanın restorasyonu yapılıyor sadece camiler değil. Daha önceki dönemlerle kıyaslandığında bir araştırma yaptığımızda 46 tane olan restorasyon sayısı son 20 yılda 5500’i geçmiş bu rekor aslında. Sadece Türkiye’de değil yurtdışında da Osmanlı’dan kalan eserlere çok ciddi önem gösteriliyor” şeklinde konuştu.
Şeyhülislam Ankaravî Mehmed Emin Efendi tarafından yaptırıldığı bilinen eser; dikdörtgen planlı, üzeri kiremit kaplı kırma çatı ile örtülüdür. Harim ve mahfil tavanı ahşaptan yapılan caminin tavanının bütün kenarlarından nakışlarla süslenmiş pervazlar dönmektedir. Müezzin mahfilinin tavanları ince çıtalarla altıgen ve üçgen bölümlere ayrılan caminin kenar pervazları; aşı boyalı, narçiçeği ve yapraklarından oluşan motiflerle süslüdür.
Genel Müdürlüğümüz; ayrı bir güzelliğe sahip olan minberin üzeri aşı boyalı nakışlarla işlenen caminin restorasyonunu 2022 yılında tamamlamıştır.