BOSNA HERSEK'TE SAVAŞTA YIKILAN TARİHİ SİNAN BEY CAMİİ İBADETE AÇILDI.
Bosna savaşında Sırplar tarafından ortadan kaldırılan Çajni?e şehrinde 1570'te Osmanlı Sadrazamı Sokullu Mehmed Paşa'nın damadı Sinan Bey tarafından inşa edildiği bilinen ve 8 Haziran 1992'de Sırpların saldırısıyla ortadan kaldırılan tarihi caminin yeniden yapımı için 2016'da temel atma töreni düzenlendi. Vakıflar Genel Müdürlüğünün yanı sıra Bosna Hersek İslam Birliğinin de destek verdiği rekonstrüksiyon çalışmaları tamamlandı. Çalışmalar sonucu tekrardan insanlığa kazandırılan tarihi eser ibadete açıldı. Açılışta konuşan Türkiye Cumhuriyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Hayrullah Çelebi, "Bugün ?ajni?'teki Sinan Bey Camii'nin tören açılışında, buranın sadece ibadethane değil, aynı zamanda kültürel ve tarihi mirasın önemli bir parçası olan Sinan Bey Camii yüzyıllardır bu coğrafyada kardeşliğin, barışın ve hoşgörünün simgesi olmuştur" dedi.
Çelebi ayrıca, Vakıflar Genel Müdürlüğümüz ile İslam Cemaati Vakıf Müdürlüğü arasında imzalanan protokol ile hızla yeniden inşasına başlandı. Mimari anlamda, üç küçük kubbeli büyük kubbeli, yaklaşık 37,50 metre yüksekliğinde taş minaresi bulunan Sinan Bey Camii'nin yeniden inşasına yönelik çalışmalar, daha önce yapılan arkeolojik kazıların ardından başladı. Yıkılan caminin temel kalıntıları üzerine yeni cami inşa edildi. Çelebi, iç mekandaki kalem işi eserlerin caminin asırlık ruhunu canlandırdığını ve orijinal görünümüne kavuşturduğunu açıkladı. Çelebi son olarak, "Bu caminin kapısı barışın, huzurun ve sevginin sembolü olarak daima açık kalacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde, Bosna Hersek halkının yanında yer almaya ve ortak zengin kültürel ve mimari mirasımızın yeniden canlandırılmasına devam edeceğimizi ve onun sonsuz desteğiyle devam edeceğimizi belirtmek isterim" ifadelerini kullandı.
Açılışa Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da katılarak, "Bu anlamlı günde burada bulunmaktan büyük onur duyuyorum. Sinan Bey Camii'nin yeniden açılması, sadece bir ibadethanenin değil, aynı zamanda ortak tarihimizin ve kültürel mirasımızın yeniden hayat bulmasıdır" dedi.