HAYAL ET, KEŞFET, VAKFET GENÇLİK PROJESİ – BOSNA HERSEK
HAYAL ET, KEŞFET, VAKFET GENÇLİK PROJESİ – BOSNA HERSEK
Vakıf medeniyetimizin uluslararası alanda tanıtılmasını ve yayılmasını sağlamak amacıyla Genel Müdürlüğümüz tarafından “Hayal et, Keşfet, Vakfet Gençlik Projesi” başlatılmış olup projenin ikinci ayağında, Bosna Hersek Cumhuriyeti'nde öğrenim gören 16 Bosna Hersekli üniversite öğrencisi, 25 Eylül-1 Ekim 2022 tarihleri arasında İstanbul ve Bursa’da ağırlanarak Türk vakıf kültürünün tanıtılmasına yönelik bir dizi eğitsel ve kültürel etkinlikler düzenlenmiştir.
Evrensel değerlere sahip Türk vakıf kültürünün tanıtılması amacıyla gerçekleştirilen “Hayal et, Keşfet, Vakfet Gençlik Projesi”nin bu programı kapsamında İstanbul ve Bursa’da Genel Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilen faaliyetler yerinde ve uygulamalı olarak misafir gençlere tanıtılmıştır. Bu kapsamda;
-Genel Müdürlüğümüz tarafından kurulan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Bezmialem Valide Sultan Vakıf Üniversitesine ziyaret gerçekleştirilmiştir. Bezmialem Valide Sultan Üniversitesi Hastanesinin vakıf geçmişi hakkında ve hastanenin bugünkü vakıf hizmetleri hakkında bilgi verilmiştir.
-İstanbul Eyüp İmareti ziyaret edilerek aşevi hizmeti hakkında bilgi verilmiş ve öğrenciler bilfiil çalışarak bu hizmette görev almışlardır.
-İstanbul’da Genel Müdürlüğümüz tarafından korunan vakıf eserlerinden örnekler gezilmiştir. Sultan Ahmet Camii ve Ayasofya Kebir Camii, Süleymaniye Camii, Üsküdar’daki kuş evleri (Ayazma Camii, Selimiye Camii, Yeni Valide Camii). Eminönü’nden Beyazıt Meydanı’na kadar olan tarihi Mese Yolu (bugün Divan Yolu) güzergahındaki vakıf eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Gülhane Parkı’nda bulunan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi ziyaret edilmiştir. Ayrıca Galata Kulesi ve İstanbul Vakıflar I. ve II. Bölge Müdürlüklerine ziyaret de gerçekleştirilmiştir.
-Bursa’da ise Ulu Camii ve çevresi, Yeşil Cami ve Yeşil Türbe, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, Muradiye Külliyesi ziyaretleri yapılmıştır. Irgandı köprüsü üzerinde yer alan geleneksel Türk sanatları atölyelerinde çini, hat, keçe ve ipekböceği uygulamaları izlenmiş ve öğrenciler tarafından bilfiil yapılmıştır.